Onze bron en de vulkanen van Auvergne

Alles begon 35 miljoen jaar geleden, toen de granietsokkel van Volvic onder druk van de Pyreneeën en de Alpen brak, waardoor het Plateau des Dômes en de Faille de Limagne ontstonden.

Ongeveer 100.000 jaar geleden welde magma uit die kloven op en vormde het de 80 vulkanen die we vandaag de Chaîne des Puys noemen. Waarna13.500 jaar geleden  uitbarstingen van de Puy de la Nugère en een twintigtal naburige vulkanen de oude granietvallei van Volvic opvulden. Daardoor ontstond een ondoordringbare sokkel van ondergrondse lagen die nu als een enorme natuurlijke filter het mineraalwater van Volvic zuivert. Zo vindt het Volvic natuurlijk mineraalwater zijn bron in het hart van het natuurpark van de vulkanen van Auvergne. 
Door de natuur gecreëerd, door de mens beschermd.

De bron van Volvic  ontspringt in een van de grootste natuurparken van Europa.

De bron van Volvic ontspringt in een van de grootste natuurparken van Europa.

In juni 2018 werd de site Chaîne des Puys - Faille de Limagne, waar het uitzonderlijke Volvic natuurlijk mineraalwater ontspringt, opgenomen in het wereldnatuurerfgoed van de Unesco. Deze erkenning als 'tektonisch hoogvlakte' is vooral te danken aan een uitzonderlijke geologische omgeving. Met deze klassering voegde de Chaîne des Puys - Faille de Limagne zich bij de 1027 al erkende wereldwijde sites, waaronder de Grand Canyon.

Het evenwicht eerbiedigen

Het evenwicht eerbiedigen

Om te verzekeren dat de natuurlijke watercyclus de bron van Volvic kan blijven vernieuwen, ziet Danone onder de controle van hydrogeologen toe op een rationele uitbating van de bron. De hydrogeologen zorgen ervoor dat de hoeveelheid en de kwaliteit van de waterbron in stand worden gehouden. Ze bepalen onder meer hoeveel water wij mogen afnemen binnen de limieten die de natuur ons anbiedt, en volgende de regelgeving.